U bent hier: Home › Mendurance

Mendurance

Ook in 2019 organiseren wij weer een mendurance-wedstrijd, en wel op zondag 19 mei.

Mendurance is een duursport. Uithoudingsvermogen, samenwerking, vertrouwen en verzorging zijn de sleutelwoorden voor succes.

De hoofdzaak van het mendurance rijden is het zo snel mogelijk afleggen van een vooraf uitgezet parcours, waarbij de afstand afhankelijk is van de klasse waarin gereden wordt.

Niet alleen de tijd waarin het parcours wordt afgelegd is belangrijk, maar vooral ook de conditie van het paard bij de veterinaire controles. Hiervan zijn er 3 tijdens de wedstrijd in de klasse 1 en impulsrubriek: voor de start (algehele conditie: hartslag, ademhaling, vochtbalans, etc.), direct na de finish (hartslag) en tot slot een half uur na de finish (zie keuring voor de start). In de klasse 2 zijn er nog extra controles tussen het rijden van de 1e en 2e ronde.

Het welzijn van het paard staat dus voorop en de resultaten van de veterinaire controles spelen een grote rol bij de uiteindelijke plaatsing van de combinatie.

Voor meer algemene informatie over mendurance, zie de website van Mendurance Nederland.

Wedstrijdinformatie mendurance Barchem

Er kan gestart worden in de rubrieken klasse 1, klasse 2 of in de impuls (= hobbyklasse).

Voor deelname in de klasse 1 en 2 is een geldige KNHS-startpas benodigd, voor de impuls is een KNHS-lidmaatschap en een flinke dosis enthousiasme voldoende.
Voor klasse 2 rijders geldt aanvullend nog dat men startgerechtigd moet zijn voor de klasse 2, d.w.z. dat men voldoende winstpunten in de klasse 1 behaald moet hebben met dezelfde aanspanning.

De routeafstand voor zowel klasse 1 als impuls bedraagt ca. 26,5 km. Daarvan is ca. 21,5 km onverhard.
De totale afstand van de klasse 2 is ca. 41 km.
NB. De route wordt mogelijk nog wat aangepast. De vergunningsaanvraag daarvoor loopt. Komt die vergunning rond, dan wordt de basisroute ca. 29 km lang.

Het start-/finish-terrein is bij Camping de Heksenlaak, Zwiepseweg 32 te Barchem.
Mocht u de dag voor de wedstrijd al met uw aanspanning op de camping willen verblijven: zij verhuren ook stallen. Neem desgewenst even zelf contact op met de camping voor een campingplaats en evt. een of meer stallen.

Inschrijving

Max. aantal deelnemers: 20.

U kunt het inschrijfformulier downloaden, op uw PC invullen, opslaan en mailen aan:

Of u kunt het formulier afdrukken, invullen en vervolgens per post opsturen aan:

 • MV De Bergmenners, mendurance
  t.a.v. Marja Ribbers
  p/a Borculoseweg 44
  NL - 7244 NN  Barchem

Inschrijfgeld

Het inschrijfgeld bedraagt:

 • voor klasse 1 en impuls: € 25,00;
 • voor klasse 2: € 30,00.

Het verschuldigde inschrijfgeld dient voor de wedstrijd overgemaakt te zijn:

 • IBAN: NL12 RABO 0356 7249 05
  BIC: RABO NL2U
 • t.n.v. MV De Bergmenners te Barchem
 • o.v.v. "Mendurance" + uw naam + de rubriek welke u wilt starten.

Sluitingsdatum / wijzigingen

Sluitingsdatum voor de inschrijvingen is 12 mei 2019. Voor inschrijvingen na de sluitingsdatum wordt € 7,50 toeslag op het inschrijfgeld gerekend. Bij afmelding voor de sluitingsdatum wordt € 10,- administratiekosten gerekend, bij afmelding na de sluitingsdatum dient het gehele verschuldigde inschrijfgeld betaald te worden.

Eventuele wijzigingen kunnen doorgegeven worden t/m 16 mei, uitsluitend per e-mail: .

Voorwaarden

Voor alle deelnemers

Van alle deelnemers, voor alle klassen/afstanden, dienen de paarden volgens Nederlands reglement gechipt te zijn, in het bezit van een paardenpaspoort, en correct geënt tegen influenza.
Dit wil zeggen een basisenting (2x binnen een periode van min. 21 dagen en max. 92 dagen), en vervolgens minimaal 1x per jaar een vervolgenting. De laatste enting mag niet binnen 7 dagen voor de wedstrijd gegeven zijn. Alle entingen, ook de basisenting, moeten correct in het paardenpaspoort vermeld staan. Zonder entingen mag U niet starten!

Verder is kennis van en conformatie aan de wedstrijdreglementen nodig, zie http://mendurancenederland.nl/mendurance/reglementen/

Voor buitenlandse deelnemers

Buitenlandse deelnemers dienen, voor alle klassen/afstanden, volgens de Nederlandse reglementen lid te zijn van hun nationale paardensportbond / nationale hippische federatie. Hierop wordt niet actief gecontroleerd, maar steekproefsgewijs kan hier naar gevraagd worden.


Ogenblik a.u.b. ...